Ciecierzyca, występująca też jako cieciorka, jest jednym z ważniejszych składników zdrowej diety. Dlaczego warto sięgać po tę roślinę strączkową? W jaki sposób może ona wpływać na nasz organizm?
Cieciorka to rewelacyjny składnik diety wegańskiej, choć nie tylko jaroszom menu z cieciorką jako częstym dodatkiem wyjdzie na zdrowie. Ta roślina to wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Kto zacznie regularnie jeść ciecierzycę, ten może w prosty sposób poprawić ogólny stan swojego zdrowia. Dzięki tej wyjątkowej roślinie strączkowej można odpowiednio zadbać o swój przewód pokarmowy oraz ułatwić sobie walkę z dodatkowymi kilogramami. W ciecierzycy można także znaleźć spore ilości cennego białka oraz tak cennych dla ludzkiego zdrowia składników, jak nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystko to sprawia, iż zdrowa dieta z cieciorką jako stałym dodatkiem może nas skutecznie wspomagać w walce z wieloma przypadłościami.
Częste sięganie po przepisy na smaczne potrawy z cieciorką jako głównym składnikiem polecane jest osobom mającym problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem oraz tym, którzy chcą się skutecznie uporać ze złym cholesterolem. Większa odporność organizmu, skuteczna ochrona przed stresem – oto kolejne powody, dla których warto włączyć cieciorkę do swej diety. A im szybciej to zrobimy, tym lepiej.