Aminos kokosowy to sos powstały poprzez połączenie fermentowanego soku pochodzącego z kwiatów palmy kokosowej oraz suszonej na słońcu soli morskiej. Uważa się go za doskonały zamiennik tradycyjnego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety produkty sojowe, produkty glutenowe oraz nadmiar soli.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu jest idealny w daniach kuchni Azji. Staje się coraz bardziej popularne wśród osób dbających o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest zdrowszym zamiennikiem dla sosu sojowego i tamari?
Skarbnica zdrowia
Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do dań mięsnych, potraw kuchni azjatyckich tudzież sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym działaniu na układ sercowo-naczyniowy, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko cukrzycy!) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Związki zawarte w nektarze z kwiatów kokosa wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również w regulacji ciśnienia krwi.
Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym przyjacielem odchudzania. Pomagają hamować uczucie głodu dzięki podnoszeniu poziomu tak zwanego "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na układ pokarmowy oraz łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza jelita grubego.
Wśród cennych składników nektaru kokosowego znajduje się dodatkowo inozytol. Jest to białko wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie , które wspomaga leczenie zespołu policystycznych jajników.
Zdrowe z natury
Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób osób z celiakią.W przeciwieństwie do sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zazwyczaj zawiera sztuczne chemiczne konserwanty i polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy być pewni, że na nasze stoły trafia to, co dla naszego organizmu najlepsze.