Lipiec i sierpień to najwspanialsza pora roku. Udajemy się na na świeżym powietrzu czy też wyjechać daleko na wczasy. Dla posiadaczy ogródków czy działek to wzmożony okres pracy. Połowa i schyłek lata to na ogół termin w jakim gromadzi się najwięcej plonów. Na krzakach i drzewkach dojrzewają owoce i warzywa. Rosną też kolorowe kwiaty i pnącza. Jakie rośliny przeważnie pielęgnujemy w naszych ogrodach? Które plony, dary natury przeważnie gromadzimy pod koniec sierpnia?

Ogród z warzywami

Na przełomie lipca i sierpnia w ogrodzie na grządkach zaczynają rozwijać się pierwsze warzywa. Ktoś kto wcześniej przygotował sadzonki, w tej chwili może uzyskać plony. Najwcześniej pojawia się fasolka. Jeśli ktoś posiadał niewiele miejsca, zasadził ją jak pnącze na podporach. Są fasolki zielone, żółte, fioletowe. Posadzone pospołu bardzo pięknie zdobią warzywnik. Połowa lata to ostatni dzwonek, ażeby zasiać fasolkę drugi raz, przy korzystnej aurze jeszcze dojrzeje. Ogórki pojawiają się już w lipcu. Można je sadzić w szklarni czy też na grządkach. Najsmaczniejsze są oczywiście takie wprost z krzaka, chrupkie i orzeźwiające. Na grządkach dochodzą także wczesne marchewki i buraki, a cukinie i a także kabaczki dają najbardziej bogate plony. Jednak autentycznym królem letniego warzywnika staje się pomidor. Od środka lata rozpoczyna gigantyczne owoce i pod warunkiem, że aura okaże się nadal korzystna może owocować aż do jesieni. Pomidor z domowego ogródka ma zapach i smak najlepszy na świecie. Warto nawet uprawiać pomidory na balkonie, o ile nie ma się działki, czy ogrodu. Pod koniec lata w ogrodzie dojrzewają dynie. Niektórzy zasiali jedynie te ozdobne, za sprawą których można ozdobić przedogródek lub parapet. Ale ten, kto przygotował rozsadę dyni o grubym, słodkim miąższu, będzie miał możliwość szykować smaczne zupy, ciasta i placki.

W sadzie

Od połowy lata dojrzewają owoce. Rzecz jasna sezon na truskawki i poziomki właśnie dobiega końca, ale za to w ich miejsce można podjadać porzeczki, czereśnie i wiśnie. Od środka lata można też zbierać rozmaite odmiany śliwek. A Natomiastsmak papierówek, pierwszych jabłek z wsiowego ogrodu to wprost niezapomniane doznanie. Na schyłek lata warto już planować sporządzanie przetworów. Domowe powidła ze śliwek, lub intensywny zawiesisty sok malinowy stanowi najlepsze lekarstwo na jesienną melancholię. Tylko warzywa i owoce pochodzące ze swojej, ekologicznej grządki są wartościowym źródłem witamin i zdołają wpływać zbawiennie na naszą odporność. Ktokolwiek, kto może skorzystać z warzyw i owoców z własnej działki jest prawdziwym szczęściarzem.

Co kwitnie latem

W lecie kwitnie zawsze mnóstwo kolorowych kwiatów. Zaczyna się ogromny spektakl barw i zapachów. Rozkwitają róże, potem lilie, hortensje, słoneczniki. Kwiaty jednoroczne właśnie teraz kwitną najobficiej. Na rabatach rośnie mnóstwo astrów i floksów. Nie wskazane jest oszczędzać miejsca w ogrodzie, jeśli pragnie się obserwować motyle, słuchać pobrzękiwania pszczół. Ogród obfitujący w różnokolorowe kwiaty to nie tylko wspaniały krajobraz, lecz także ładny dekoracyjny element w wazonie na stole. Wskazane jest zatem wyznaczyć miejsce w ogrodzie na rabaty kwiatowe, które odzwdzieczą się wspaniałym zapachemoraz przepięknym cudownymwyglądem. Niektóre odmiany kwiatów świetnie nadają się do suszenia. Ze względu na to mogą ozdobić nasz dom nawet w zimie.