Wedle testów uwieńczonych przez badaczu z Kings Collage London warzywa i owoce zasobne w witaminę C cyklicznie konsumowane mogą mieć wpływ na profilaktykę katarakcie. Rezultaty przeprowadzonych badań opublikowane zostały w piśmie "Ophthalmology".
Testy trwały przeszło 10 lat. Badania zrealizowane zostały na grupie 324 sióstr bliźniaczek w wieku między 60 a 70 lat. Naukowcy monitorowali zmiany jakie występowały w ich soczewkach, równocześnie testując z wykorzystaniem kwestionariuszy ilość przyjmowanej witaminy C. W finalnej fazie realizowanych badań badacze dowiedli, iż u tych pań, które konsumowały w znacznej ilości dania obfite w witaminę C progresja zaćmy była o 33% mniejsza aniżeli u kobiet spożywających mniejsze ilości witaminy C. Ustalono też, iż czynniki genetyczne odpowiadają wyłącznie za 1/3 zmian które następują na soczewce, sporo większy wpływ na progresję zaćmy mają tymczasem czynniki środowiskowe.
Badacze wyjaśniają rezultaty swych badań tym, iż frontalna komora oka wypełniona jest cieczą która zawiera witaminę C zabezpieczając soczewkę przed mętnieniem oraz oksydowaniem. Regularne spożywanie produktów które zawierają znaczne ilości witaminy C może podnieść jej poziom w tej cieczy. Według autora testów prof. Chrisa Hammonda wystarczy zmienić sposób odżywiania na taki, w jakim spożywa się wiele owoców oraz warzyw, żeby zminimalizować zagrożenie zachorowania na zaćmę. Naturalnego biegu starzenia nie jesteśmy w stanie uniknąć, jednak utrzymanie zdrowej diety i zmiana stylu życia mogą zmniejszyć zagrożenie operacji zaćmy ponieważ na nasilenie tej choroby ma dodatkowo wpływ palenie papierosów a także cukrzyca.
natomiast Kate Yonova-Doing będąca współtwórcą testów dopowiada, iż witaminę C musimy zaopatrywać z pożywienia bowiem organizm ludzki jej nie produkuje. Akcentuje jednak, że nie zanotowano znacznego obniżenia progresji katarakty u osób łykających pastylki z witaminą C więc ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.