Blender to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. Panie, które dotychczas nie posiadały blendera nawet nie mają pojęcia jak często może on się przydać.

Blendery występują z reguły w dwóch rodzajach: kielichowy, zalecany zwłaszcza do koktajli jak również mniejszy ręczny z podłużną rączką do której z reguły możemy także przyłączyć końcówkę idealną do miksowania przykładowo zup. Osobiście polecam ten drugi model blendera, ponieważ jest w większym stopniu uniwersalny.

Co można zdziałać przy użyciu takiego blendera? Przede wszystkim: pasty, surówki, przeciery, placki ziemniaczane, pesto, koktajle, bitą śmietanę, farsze. Przy użyciu blendera rozdrobnimy dodatkowo zioła bądź składniki na zdrowy sos pomidorowy. Blender ogromnie przydaje się przy robieniu przetworów. W szczególności polecam go do przygotowania surówek, ponieważ z jego pomocą zdołamy zaoszczędzić niemało czasu. Jeśli chcemy naszym blenderem rozkruszać także lód musimy nabyć model o dużej mocy. Jeśli zdecydujemy się na stalową końcówkę będziemy mogli rozdrabniać gorące zupy. Blender jest bardzo nieskomplikowany do mycia. Dodatkową zaletą posiadania głównego pojemnika jest to, iż po rozebraniu reszty oraz przykryciu go przykrywką z zestawu możemy w nim przechowywać bądź transportować przyrządzone potrawy na przykład surówki.